Assalammualaikum..~
Puasa-puasa ni pun.. still semangat lagi masak2 dekat dapur.. hohoho...~ Today is Sunday and we had nothing to do.. so I ajak la Khairi buat burgedil.. hoho.. keluar muscle2 dia sbb tolong lenyekkan burgedil tu.. :p Buat burgedil ni x susah pun.. Rajin ke x je nak buatnya. Skali buat tu..buat la banyak sikit..boleh simpan dalam freezer ..tinggal goreng je nanti.. :)
-potato(5~6) biji
-cili powder,black pepper powder,garam,gula
-ayam cincang
-mushroom cincang
-daun bawang cincang
-bawang merah,bawang putih yang dicincang
-minyak
Cara2 masak:
1.Kupas semua kulit kentang dan rebus sehingga 3/4 masak. Guna la garpu and cucuk tengah kentang tu.. kalau senang nk tembus kentang tu maksudnya dah cukup lembut tu.. Dah siap, toskan kentang dan lenyekkan kentang dalam mangkuk besar guna garpu.. :)
2.Panaskan kuali, masukkan minyak sikit 1/2 sudu . Tumiskan bawang merah dan bawang putih dan sautekan ayam cincang dan mushroom cincang.
3.Masukkan semua bahan tu dalam satu mangkuk besar, masukkan cili powder,black pepper powder, garam dan gula secukup rasa. Dah siap.! senang kan :)
4.Bila nak goreng tu.. pecahkan la sebiji telur dan celupkan burgedil tu dalam telur.. lepas deep fry.. dah boleh makan..! :P
saute-goreng dengan api yang kecil :) |
masukkan semua bahan dan gaulkan |
jadi macam ni bila dah gaulkan dengan kentang :) tinggalkan nak bentukkan jadi bulat je.. |
bulatkan la jadi bulat kecil macam ni.. comel kan :) |
Buat buka puasa.. hohoho.. |
Kalau buat banyak.. simpan la dalam freezer.. boleh buat sahur nanti.. hihi.. tinggal goreng je :) nak makan dengan sambal pun sedap.. yum yum..~ selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment