Tuesday

Resepi 3 : Ayam Stim Herba

Assalammualaikum.. :)
How's the fasting going on.. ?
Enam belas jam puasa di sini.. serious mencabar.. huhuhu..~ Kena kuat kena kuat..! Rindu sangat masakan rumah bila buka puasa.. teringat masa sekolah dulu.. penat balik sekolah.. lepas buat homework.. bukan nya tolong mak masak.. tup tup.. bangun tido petang mak dah siap masak untuk buka puasa... sekarang bila belajar overseas.. baru tahu nangis x reti masak..! terpaksa la start dari basic.. Alhamdulillah ... walaupun x terer lagi sampai boleh masuk Masterchef.. still i cook my meals almost everyday.. Khairi always said.. seronok tengok u membesar.. kan sekarang dah pandai masak..  -_- ceyt..! untung la dah ada bibik yang masak untuk dia setiap hari ~_~ upah jgn lupa ye :p (3 man)

Perencah herba -Halal Okey.. :)
Resepi hari ni adalah Ayam Stim Herba.Since i'm from a mixed family of chinese and malay.. So, usually mom la yang masak chinese dishes and ayah pula masak malay dishes..~ My mom selalu la masak ayam herba ni.. Dish ni sihat sangat sebabnya.. satu, ayamnya di stim. X guna minyak langsung..! Keduanya sebab ada campuran herba cina yang baik untuk kesihatan dalaman.. Rasa herba tu memang kuat la.Teringat lagi masa first time Khairi rasa, dia x boleh tahan bau herba ubat tu sebab kuat sangat ... tapi lepas dah try rasanya.. baru u tahu kesedapannya macam mana..! hohoho..~

yang ni instant punya
Bahan2:
1.Ayam seekor (kalau nk potong dadu pun boleh)
2.Potato beberapa biji
3.Perencah herba ayam(Boleh je dapat dekat kedai ubat cina, halal okey.. don't worry..)
4.Aluminium foil
5.Halia(hiris halus)

Cara memasak:
1.Lipatkan aluminium foil kepada petak dan ada lebihan untuk lipat..(nanti nak bungkus ayam tu)
2.masukkan ayam mentah seekor(atau dipotong)
3.kalau ayam seekor, sumbat kan potato yang dah dipotong dadu ke dalam ayam, kalau ayam tu dipotong dadu, kentang tu just tabur tepi2
4.masukkan hirisan halia
5.tuangkan perecah herba ayam dan masukkan air sedikit sahaja..
6.Gaulkan semua bahan dan perapkan ayam selama 30 minit.
7.Sediakan tempat stim seperti cara di bawah:

Masukkan air dalam kuali ,
lepas tu letakkan besi alloy sebagai penahan
ayam yang sudah dibungkus letak atas pinggan(jangan pinggan plastik ye, nnt cair)
letak atas besi alloy tadi
patutnya jadi macam ni ye
nampak x lubang dekat penutup tu,
dekat sana nanti keluar wap, halakan ke arah luar supaya x lecur kena wap tu..!

Cara stim tu setiap orang lain caranya tapi yang i guna macam ni la.. hoho.. Hati2 dengan wap stim tu masa nk buka penutup periuk.. risau nanti kalau wap stim tu kena muka atau tangan boleh lecur..>_< Happy cooking..~
 
Jeng jeng jeng..! Ni kalau masak seekor..~
 
x stim ayam, stim ikan dengan ketam macam ni pun boleh..
sihat makan cara stim ni..!

No comments: