Sunday

Resepi 1 : Kari Ayam Ala2 Jepun

Assalammualaikum.~
Nak kata pandai masak tu x la.. Baru setahun jagung macam tu start masak2 ni.. tu pun sbb belajar dekat Jepun ni tinggal seorang diri.. Kalau x masak.. duit tu mengalir la macam sungai Perak sebab asyik makan luar je.. the problem is.. masak dekat rumah pun makan luar.. huahaha.. -_- Dah orang belanja kan.. rezeki jangan tolak.. :p Khairi.. duit habis jangan bising ne..~ :p




Hihihi.. resepi hari ni adalah.. Ayam masak kari Jepun.. eehh.. Ayam Kari Jepun.. ehh.. Kari Ayam Jepun.. AAAAHHHHH. whatever la.. asalkan ada kari.. ada ayam.. and style Jepun... -_-


nanti orang cakap plak.. :Kenapa gedik nak style Jepun.. ko masak je la kari ala2 Malaysia.. ! Bukan x nak masak macam kari Malaysia.. dah guna serbuk kari sini.. rempah sini.. makanya.. karinya pun jadi lain tau..! Kari dekat Jepun ni.. nk bandingkn dengan Malaysia.. PEKAT,LIKAT,KURANG MINYAK and X TEMBUS NASI..! magic x.. yang bab x tembus nasi tu x tahu la sbb nasi Jepun ni melekit buat x tembus ke atau kari tu pekat sangat.. hahaha..


Bahan2 nya.. :
1.Ayam(nak potong dadu boleh nak potong into pieces pun boleh)
2.Bawang putih dengan bawang merah,cincang halus
3.Kayu manis and bunga lawang bagi bau kari harum~
4.Halia hiris halus
5.Potato potong dadu.. saiz ikut la kuali sendiri. kuali kalau kecil,potong la potato kecil2 sikit
6.Serbuk kari(Jepun punya: S&B SPICY CURRY MIX)
7.Serbuk cili(ni nak bagi pedas sikit )
8.Minyak,air,garam and gula

Ayam yg dh potong pieces

Masukkan serbuk kari dulu
baru masuk air
Masak la untuk 30 minit lebih-
ikut saiz ayam 

Jom start masak..!
1.Panaskan kuali,masukkan minyak satu sudu lebih lepas tu masukkan bawang putih,bawang merah,halia,kayu manis n bunga lawang tu.
2.Tunggu sehingga naik bau and bawang tukar jadi brown2 , masukkan serbuk kari.. jangan letak air dulu..! bagi rempah kari tu cair dlm minyak tu dulu..
3.Masukkan ayam and potato,pastu masukkan air sedikit demi sedikit.Masukkan serbuk cili ikut kepedasan yang korang nak,garam and gula secukup rasa.
4.Kuatiti air tu tambah la bila nampak dah kering sangat.Kari jepun x macam kari Malaysia buat banjir nasi tu. Kari sini pekat and likat.
5.Tunggu hingga ayam tu betul2 masak pastu siap.. boleh la hias dengan hirisan daun bawang ke apa.. :)

I told you, kari tu
x tembus nasi -_- n x mengalir..!




No comments: