Sunday

Resepi 2 : Ayam Kicap oyster sauce

Assalammualaikum..~
Dekat Jepun ni.. susah sangat nak cari kicap sedap.. and kicap pekat susah giler nak dapat.. Goncang je botol kicap cair.. Dekat sini jarang ada masakan yang perlukan kicapnya pekat macam Malaysia. Dekat Malaysia cari je kicap pekat, macam2 brand ada..! So bila dah dekat sini nak masak ayam kicap pun guna oyster sauce je ganti kicap pekat.. sobs sobs..!

Jom start masak2..!
Bahan2 yang diperlukan:
1.Ayam(potong dadu atau pieces)
2.Halia dihiris halus (halia dapat tutup bau mentah ayam tu n actually helps in metabolism ok.. so makan ayam n halia tu skali..!)
3.Bawang merah and bawang putih (cincang halus2)
4.Kayu manis and bunga lawang
5.Cendawan (biasanya guna yang button mushroom)- ni optional
6.Serbuk cili bagi rasa pedas2, biasa kedai2 makan letak black pepper bagi rasa pedas..
7.Oyster sauce.. kalau ada kicap pekat lagi bagus..~
8.Minyak,air,garam and gula

Langkah2:
1.Panaskan kuali dan masukkan satu setengah sudu minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih,kayu manis,bunga lawang, dan halia.
2.Masukkan ayam dan gorengkan sekejap baru masukkan air dengan oyster sauce.
3.Masukkan cendawan lepas dah masuk air sbb nanti cendawan tu serap air jadi kembang.
4.Letak la serbuk cili dan garam,gula secukup rasa.
5.Biakan sampai mendidih dan masak secukupnya..~ Siap..! boleh la hiding dengan nasi putih panas :)
 
 Biasa nasi jepun (Wa shoku) dihidangkan dengan Sup Miso dengan sayur jeruk.. Hihi.. selamat menjamu :)

No comments: