Tuesday

Resepi ayam bakar black pepper yang paling sedap

Assalammualaikum everyone..

How's the raya eid going on?Sini macam biasa la.. beraya di perantau tak semeriah raya dekat malaysia.. huhuhu.. Missed bazaar sooooo much...!! Dengar lagu raya dekat YOUTUBE and bila dgr takbir raya, sayu sangat hati .. rindu nya pada Malaysia.. T_______T.. Bagi yang beraya, berhati hati ye pandu kereta and yang pergi baraan, ingat la orang yang di perantauan.. hihihi.. :p

Kali ni.. nak share resepi Ayam Bakar Black Pepper yang sempat buat untuk buka masa Ramadhan lepas.Masa tu mengidam sangat nak makan ayam bakar and kebetulan nak sambut Father's day, punya la sibuk korek resepi ayam bakar yang sedap sedap.Jumpa beberapa resepi and ubahla sikit sikit jadi resepi sendiri.. Hohoho.. Resepi nya senang sangat.Jom tengok..
Bahan-bahan:
Ayam seekor(nak potong jd beberapa bahagian pun boleh)
Tiga ulas bawang putih
Satu biji bawang merah
Satu inci halia
Empat sudu sos tiram
Serbuk black pepper
Tiga sudu gula
Satu setengah garam
Satu sudu besar butter
Dua biji kentang
Aluminium foil dan dulang bakar

Cara-cara:
1.Bersihkan ayam dengan segengam garam kasar and bilas dengan bersih.Cuci elok elok ye nnt ayam korang akan jadi bersih and berkilat.Set aside and biarkn air nya kering.
2.Blend bawang putih,bawang merah and halia dengan sedikit air.Jangan cair sangat sebab nanti nak tambahkn sos tiram.
3.isi bahan yang dah di blend dalam bekas besar.Saya guna balik je bekas ice cream yang besar tu sbb senang nak perap ayam.
4.Masukkan sos tiram, gula dan garam.Kemuadian masukkan ayam dan black pepper.Balik balikkan dan pastikan semua bahagian ayam rendam dalam perapan.
5.Kalau x sabar sangat, perap satu jam pastu bakar pun boleh.Saya perap semalaman, rasanya jadi sangat cukup dan sedap!!!Warna ayamnya pun cantik keperang perangan.
6.Sediakan dulang bakar and lapik dgn aluminium foil.Ratakan butter dekat permukaan aluminium foil and letak la ayam dalam.Nak hias boleh la sumbat kentang dlm ayam atau hias tepi.
7.Bakar lah dalam oven 270c selama dua jam.Sebenarnya masa tu ikut saiz ayam.Lagi besar lagi lama.selang tiga puluh minit macam tu boleh buka check n basahkan ayam dengan baki perapan supaya ayam basah sambil dibakar.Tiga puluh minit terakhir tu je biar ayam tu bakar hingga agak kering.Baru kulit rangup!!!!
8.Lepas siap bakar boleh la hias dgn carrot tops and hidang.

Tadaaaaa.... hihihi...
 Sedap sangat kalau makan dengan nasi ayam.Kalau nak makan cara western, boleh la letak side dish mcm mashed potato atau coleslaw.Senang kan. Tak payah pergi Kenny Rogers pun dapat makan ayam bakar sedap.Hohoho.. Selamat mencuba.
Kalau sekali dah buat.. asyik nak buat lagi.. huahaha. The next day nya.. try plak bakar whole chicken.Yang ni kalau masak seekor.. hoho.. yum yum.. 

No comments: